DE 747 DOCUMENTAIRE - NPS Bijlage
Maandelijks op donderdag van 16.02 tot 16.45 op 747 AM.

NPS Bijlage wordt sinds 1 april 2001 onder de titel 'De 747-documentaire' nog maar één keer per maand uitgezonden. Het programma wordt afgewisseld met Een Leven Lang, het radioportret van oudere kunstenaars en wetenschappers.

Onderstaande (Bijlage-)programma's zijn te beluisteren op deze site in RealAudio.
Ze zijn ook op cassette te bestellen.

Luister naar de uitzending in Realaudio.
(download gratis Realplayer)

Donderdag 25 januari 2001, 13.05 - 13.45 uur
Radio 5, 1008 AM


'In Memoriam: Theo Deken'

Een documentaire van Jos Lubsen

Op 11 oktober 2000 overleed op 61-jarige leeftijd Theo Deken, één van de bekendste zwervers van Amsterdam. Deken, die een baard had en onverzorgd grijs haar, noemde zichzelf ook wel Theophilus Taldick, naar de meisjesnaam van zijn (Hongaarse) moeder.

Theo kwam uit een groot katholiek gezin met 12 kinderen en was een buitenbeentje. Als enige volgde hij een handelsopleiding, ging daarna muziek studeren en leerde piano en bugel spelen. De andere kinderen uit het gezin volgden een technische opleiding. In de kelder van het ouderlijk huis repeteerde hij met muzikale jongens uit de buurt zoals Hans Dulfer, Clous van Mechelen, Louis van Dijk. Hij droomde in die tijd van een eigen kwintet. In 1962 was het zover en stond hij met zijn eigen Big Ballad Boogie Blues Beat Bound Band in het Amsterdamse Concertgebouw waar hij eigen composities speelde.

In deze documentaire praat programmamaker Jos Lubsen met leden uit de band van toen, met Theo's broer Carel Deken en met politie-agenten en hulpverleners die hem in de laatste fase van zijn leven hebben meegemaakt.